Ostaisitko Vapaavuorelta käytetyn auton? Jan Vapaavuori ei päässyt Kokoomuksen puheenjohtajaksi, ja muutti Luxemburgiin Jutta Urpilaisen hylkäämälle paikalle. Nyt tyrkyllä Helsingin pormestariksi; jälleen Hesarin mahtava työntö, ja naama jokaisessa Nykypäivä-lehdessä.

Demareilla pormestarivalinnat sekaisin

Hesarin mukaan Helsingin demareiden piirihallitus oli eilen valitsemassa demarien apulaispormestaria. Vaali meni tasan 6-6 Johanna Laisaaren ja Nasima Razmyarin välillä. Lehden mukaan puheenjohtajana toiminut Pentti Arajärven ääni ratkaisi tuen Razmyarille. Kuitenkin yhdistyslain 29 § mukaan "Tasatulos vaalissa ratkaistaan arvalla." Näin on yhdistyksissä myös aina toimittu. Ei oikein onnistunut oikeustieteen tohtorilta lain käyttö. Vai onko niin, että entisen presidentin puoliso katsoo olevansa lain yläpuolella?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Esim.Eduskunnassakin valiokunnissa /Ministerivaliokunnassa:
Jos äänet menee tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee. Ministerivaliokunnassa pääministerin ääni ratkaisee tasatuloksen.

Käyttäjän otupamaki kuva
Olavi Tupamaki

Henkilövaali on eri asia kuin muu päätös. Ja vaikka eduskunta ei ole yhdistys, niin uskonpa silti, että eduskunnassakin henkilövaalien tasatulos ratkaistaan arvalla. Näin tapahtuu kunnallisessakin päätöksenteossa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Henkilövaalissa tasatuloksen ratkaisee aina arpa,
- äänestyksessä tasatuloksen ratkaisee puheenjohtajan ääni.
- Kuitenkin yksikin äänivaltainen voi vaatia suljettua lippuäänestystä, jolloin puheenjohtajan ääni ei ratkaisekaan, vaan arpa.
lähde:
Tampereen yliopisto

Käyttäjän otupamaki kuva
Olavi Tupamaki

Demarien Helsingin piirijärjestön säännöissä sanotaan mm: Äänten jakautuessa tasan, tulee päätökseksi se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt, paitsi vaaleissa, joissa ratkaisee arpa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miten arpa ratkaisi vaalit? Kumpi voitti?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Hävinneellä on tietenkin oikeutensa.Ja sivullisille suosittelen toimintaterapiaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niin, mitään henkilövaaliahan ei liene suoritettu, vaan piirihallitus lienee päättänyt ketä se esittää Helsingin kaupunginvaltuustolle valittavan apulaispormestariksi. Tämän sanon siis olettaen ettei demareilla ole Helsingin piirissä apulaispormestariksi nimettyä tehtävää. Ei tuossa mitään lakia rikottu, kun ei oltu valitsemassa henkilöä yhdistyksen luottamustehtävään.

p.s. Semanttisena huomautuksena lisäisin, ettei Arajärven puoliso ole entinen presidentti. Käsittääkseni hänestä tulee entinen presidentti vasta kuollessaan ja silloinkin lienee asiallista puhua aiemmasta presidentistä.

Käyttäjän otupamaki kuva
Olavi Tupamaki

Kunnallisessa päätöksenteossa on aina henkilövalintojen ketju: poulueosasto > kunnallisjärjestö > piirijärjestö > valtuustoryhmä > valtuusto. Kaikissa tapauksissa tasan menneet valinnat pitää arpoa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En ottanut kantaa muuhun kuin laillisuuteen. Siinä lienen oikeassa?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jos on niin, kuten Max Stenbäck kirjoittaa eli kokouksdessa päätettiin esityksestä, jonka piirihallitus välittää edelleen, kysymyksessä on asia- eikä henkilökysymys. Alun perin minäkin käsitin, että kysyksessä oli henkilövaali, jolloin tasatulos ratkaistaan arvalla. Asiakysymyksissä, jos äänet menevät tasan, ratkaisee puheenjohtajan kanta.

Käyttäjän otupamaki kuva
Olavi Tupamaki

Stenbäckin ja Heinosen ajattelulla vasta valtuustossa tasan menneet äänet joutuvat arpaan, eikä yhdistyslailla ole mitään virkaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onhan se hyvä että demarina pidät huolta sdp jäsenien puolesta että toimitaan oikein. Oletko ehdolla -19 eduskuntavaaleissa demarien listoilla?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Osaatko perustella miksi yhdistyslain pitäisi vaikuttaa kunnanvaltuuston toimintaan, joka siis on se toimielin joka tässä tapauksessa suorittaa henkilövaalin?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Yhdistyslakia voi vapaasti rikkoa, sillä laissa ei ole sanktiomääräyksiä.

Käyttäjän otupamaki kuva
Olavi Tupamaki

Stenbäckille ymlle: Kuntaliiton ohjeessa KUNNAN KOKOUSMENETTELY kohdassa "Äänestyksen ja vaalien erot" sanotaan, että henkilövaalin tasatuloksessa ratkaisee arpa. Merkitystä ei ole silläkään, onko tasatulos syntynyt avoimessa tai suljetuin lipuin suoritetussa äänestyksessä.
En ymmärrä, miten tästä lainmukaisesta ja yleisesti tiedetystä menettelystä voi olla eri mieltä. Ja väärin tehdyn päätöksen saa valituksella nurin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Onko siitä joku ollut eri mieltä? Varmasti Helsingin valtuustossa arvotaan, mikäli äänet menevät apulaispormestaria valitessa tasan.

Keskustelu kuitenkin koski demareiden Hellsingin piirin poliittista kannanottoa, eikä suinkaan mitään kunnan päätöksentekoa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olipa hyvä, että tämäkin keskustelu käytiin. Tässähän on kyse vaarallisemmasta asiasta kuin Sipilän sähköpostista.

Äänestyksen lopputuloksesta on syntynyt kuva, että SDP:n Helsingin piirillä on oikeus valita yksi apulaispormestareista. Vaikka siis todellisuudessa piiri vain suosittelee tasaäänin, että Nasima Razmyar valittaisiin SDP:lle "kuuluvalle" paikalle pormestaristossa.

Oikeasti piirijärjestöllä ei liene oikeutta määrätä sen kummemmin SDP:n kuin muidenkaan valtuustoryhmien päätöksistä. Eikä sillä liene edes esitysoikeutta? Ilmeisesti pormestarin ja apulaispormestarien tehtäviin ei edes haeta vaan valtuuston jäsenet ehdottavat ja kannattavat eri henkilöitä tehtäviin (olettaen, että henkilö on ilmoittanut suostuvansa tarvittaessa). Eivät siis puolueet tai piirijärjestöt.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Näinhän se menee. Ei yhdistyslaki määrää arvontaa suoritettavaksi vaikka kodittomien kissojen tukiyhdistyksen hallitus päätyisikin tasatulokseen äänestäessään kannanotostaan Helsingin apulaispormestarin valinnasta. Toki kodittomien kissojen kannatusyhdistys on tuollaisen asian voinut sääntöihinsä kirjata, mutta osaltani keskustelussa oli kyse blogissa esitetystä laittomuusväitteestä.

Valtuustolla ei luonnollisestikaan ole mitään velvoitetta huomioida kodittomien kissojen kannatusyhdistyksen kannanottoa päätöksenteossaan. Se on ihan valtuutettujen harkinnassa miten tuollaisiin suhtautuvat. Vaikka joku valtuutettu sattuisi mainittuun yhdistykseen kuulumaankin, ei kannanotto kuitenkaan juridisesti velvoita häntä valtuustossa mitenkään.

Käyttäjän otupamaki kuva
Olavi Tupamaki

Viittaan kommenttini 9. Oikeasti eri puolue-elimillä on sääntöjensä mukaisesti mahdollisuus, useimmiten jopa velvollisuus nimetä henkilöitä eri kunnallisiin tehtäviin kuten tässä. Jos joku puolueen valtuustoryhmän jäsen äänestää puolueen valitsemaa ehdokasta vastaan, hänet voidaan jopa erottaa ryhmästä. Esimerkkejä löytyy Hesan valtuustosta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

On aivan yhdentekevää mitä puolueen säännöt sanovat, kun nimitetään apulaispormestari. Sillä ei ole minkäänlaista toimivaltaa asiassa. Erottakoon vaikka kaikki valtuutettunsa. Kyseisillä valtuutetuilla on sekä oikeus että velvollisuus äänestää itse parhaaksi katsomallaan tavalla. Kaipaan edelleen perustelua blogissa esittämällesi laittomuusväitteelle. Mihin yhdistyksen tehtävään Razmyar valittiin, kun asia kerran oli mielestäsi yhdistyslain tarkoittama henkilövalinta?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Aiempaan kommenttiini viitaten väitän, että Tupamäki edistää vaarallista ajattelua. Jos lähdetään siitä, että SDP:n piirijärjestö äänesti Helsingin apulaispormestarin valinnasta, niin mitä tekoa koko valtuustolla sitten on. Sekö, että valtuusto äänestää, kuuluuko yksi apulaispormestarin paikka SDP:lle, jonka piirijärjestö sitten valitsee henkilön?

Käyttäjän otupamaki kuva
Olavi Tupamaki

Niinpä vain demarien Helsingin piiri eilen nimesi Razmuarin apulaispormestariehdokkaaksi. Tämän demarien valtuustoryhmä ja sitten koko valtuusto vahvistaa.

Toimituksen poiminnat